Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Δρ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, MD (Hons), MSc, PhD (Hons), MRCS (Eng), FRCS (Gen Surg/Upper GI)
Χειρουργός Ανωτέρου Πεπτικού, Λαπαροσκοπικής και Γενικής Χειρουργικής
Καθηγητής Χειρουργικής
Ιατρική Σχολή
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
‘Α Χειρουργική Κλινική
“Λαϊκό” Νοσοκομείο, Αθήνα


Περίληψη

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Α. Χαραλαμπόπουλος είναι πιστοποιημένος σε παγκόσμιο επίπεδο χειρουργός από το «Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας» στην Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού, στη Λαπαροσκοπική/Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική & στη Γενική Χειρουργική. Είναι Πανεπιστημιακός Χειρουργός στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» με έδρα το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό». Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του εστιάζεται στις ολικά θωρακοσκοπικές και λαπαροσκοπικές (ελάχιστα επεμβατικές) εκτομές οισοφάγου και στομάχου για καρκίνο, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για καλοήθεις παθήσεις οισοφάγου και στομάχου (όπως διαφραγματοκήλες, νόσος γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, επέμβαση Heller για αχαλασία οισοφάγου), λαπαροσκοπικές χολοκυστεκτομές, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κηλών και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για νοσογόνο παχυσαρκία.

Ειδικότερα

Ο Αν. Καθηγητής Α. Χαραλαμπόπουλος αποφοίτησε με βαθμό «άριστα» από την Ιατρική Σχολή του «Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών». Πραγματοποίησε την ειδικότητα του στην Γενική Χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας (Cambridgeshire) και στην Ελλάδα (Αθήνα). Tον Φεβρουάριο του 2010 και μετά το πέρας της ειδικότητας του, μετέβη στο εξωτερικό όπου εργάστηκε έως το 2018, για να εμπλουτίσει περαιτέρω τις γνώσεις του και να εξειδικευθεί στο ιδιαίτερο γνωστικό του αντικείμενο που είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική και η Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού. Μετά από σειρά επιτυχημένων γραπτών και προφορικών εξετάσεων από το «Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας», έλαβε το 2006 τον ισόβιο τίτλο του «Member of the Royal College of Surgeons» στη Γενική Χειρουργική (MRSC-General Surgery) και το 2014 τον ισόβιο τίτλο του «Fellow of the Royal College of Surgeons» στη Γενική Χειρουργική & Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού (FRCS – General Surgery & Upper GI Surgery). Αποτελεί έτσι ισόβιο Μέλος (Member & Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2011 του προσφέρθηκε το πρώτο του έγκριτο πρόγραμμα χειρουργικής εξειδίκευσης (Surgical Fellowship) από το «National Cancer Centre Hospital (NCCH)» του Τόκυο της Ιαπωνίας, πάνω στη ογκολογική χειρουργική του οισοφάγου και του στομάχου, όπου έλαβε σε βάθος εκπαίδευση στις εκτεταμένες λεμφαδενεκτομές και στις λαπαροσκοπικές λειτουργικές γαστρεκτομές για αρχόμενο καρκίνο. Μετέπειτα και για 3 συναπτά έτη, ολοκλήρωσε έμμισθα ετήσια προγράμματα χειρουργικής εξειδίκευσης (Surgical Fellowships) στη Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού (κακοήθεις και καλοήθεις παθήσεις) και στη Βαριατρική Χειρουργική στα νοσοκομεία «St George’s University Hospital» και «St Thomas’ University Hospital» του Λονδίνου και στο νοσοκομείο «Mid Essex Hospitals (Broomfield Hospital)» του Essex της Αγγλίας. Επιπρόσθετα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χειρουργικής ογκολογίας στο νοσοκομείο «Mount Sinai Hospital» της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. και σεμινάρια προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο «IRCAD/EITS» του Στρασβούργου της Γαλλίας. Το 2013, στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, έγινε ο νεότερος σε ηλικία Διευθυντής Γενικός Χειρουργός (Consultant General Surgeon) (υψηλότερη βαθμίδα κλινικού ιατρού στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS)) στη χώρα που προσελήφθη με το ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο της «χειρουργικής σε καρκίνους οισοφάγου και στομάχου». Υπηρέτησε στο νοσοκομείο «Mid Essex Hospitals NHS Trust» της Αγγλίας που αποτελεί τριτοβάθμιο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς για παθήσεις οισοφαγικού/γαστρικού καρκίνου και πολύπλοκων παθήσεων Ανωτέρου Πεπτικού, με πληθυσμιακή κάλυψη όλου του Essex της Αγγλίας (>2 εκατομμύρια πληθυσμό). Παρέμεινε στην θέση αυτή για 5 συναπτά έτη, έως την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Έχει πραγματοποιήσει >5000 επεμβάσεις με την πλειονότητα αυτών να υπάγονται στο πεδίο του Ανωτέρου Πεπτικού και της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Περισσότερο από 90% των επεμβάσεών του πραγματοποιούνται σήμερα λαπαροσκοπικά (ελάχιστα επεμβατικά). Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 350 οισοφαγεκτομές, με >250 αυτών να έχουν περατωθεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Ως Διευθυντής Χειρουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, έλαβε το 2016 από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS), χρηματικό Βραβείο Κλινικής Αριστείας (Clinical Excellence Award – CEA) για τα εξαιρετικά, σε εθνικό επίπεδο, χειρουργικά του αποτελέσματα, που πιστωνόταν σε αυτόν ετησίως έως την συνταξιοδότησή του από το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Το Σεπτέμβριο του 2018 και έπειτα από διάστημα άσκησης της Χειρουργικής στο εξωτερικό πέραν των 10 ετών, επέστρεψε στην Ελλάδα για να προσφέρει τις Ιατρικές του υπηρεσίες στην Ιατρική Σχολή του «Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», ως εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής με βάση το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό» και την «Α’ Χειρουργική Κλινική». Στην Ελλάδα, πέραν της Γενικής Χειρουργικής, συνεχίζει να ασκεί το ιδιαίτερο αντικείμενο του, την Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού και αποτελεί έναν από τους λίγους χειρουργούς πανευρωπαϊκά που πραγματοποιεί ολικά ελάχιστα επεμβατικές (θωρακοσκοπικές και λαπαροσκοπικές) οισοφαγεκτομές για καρκίνο με ενδοθωρακική αναστόμωση στο «χέρι», με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει προσκληθεί από συναδέλφους χειρουργούς και από τον Ελληνικό Στρατό και έχει πραγματοποιήσει τέτοιες επεμβάσεις σε διάφορα νοσοκομεία και πόλεις στην Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα.
Ακαδημαϊκά, ο Αν. Καθηγητής Α. Χαραλαμπόπουλος έχει αποκτήσει δίπλωμα Master (MSc) στην Χειρουργική και το πεδίο της παγκρεατίτιδας και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD), με βαθμό «άριστα», στη Χειρουργική και το πεδίο της Χειρουργικής Ογκολογίας και των Μορίων Προσκόλλησης. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί εκτενώς, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων σε ένα από τα πιο διακεκριμένα Ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως, το «New England Journal of Medicine». Έχει πάνω από 135 δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με κριτές. Είναι επίσης Συντάκτης (Associate Editor), Μέλος Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board Member) και Κριτής (Reviewer) σε πληθώρα Διεθνών Ιατρικών Περιοδικών. Είναι ενθουσιώδης ακαδημαϊκός και διδάσκει φοιτητές Ιατρικής στο πεδίο της Χειρουργικής σε εβδομαδιαία βάση. Ο Αν. Καθηγητής Α. Χαραλαμπόπουλος έχει τακτικά υπάρξει προσκεκλημένος ομιλητής και έχει άνω των 150 παρουσιάσεων σε Διεθνή και Εθνικά Χειρουργικά – Ιατρικά Συνέδρια. Επιπροσθέτως, έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις για την επαγγελματική του δουλειά και είναι μέλος πολλών χειρουργικών και άλλων ιατρικών εταιρειών διεθνώς.

Εξειδίκευση

Ο Αν. Καθηγητής Α. Χαραλαμπόπουλος είναι Γενικός Χειρουργός που έχει εξειδικευθεί στην Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Άνω του 90% των επεμβάσεων του διενεργούνται με ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση (λαπαροσκοπικά ή/και θωρακοσκοπικά). Επεμβάσεις που τακτικά πραγματοποιεί περιλαμβάνουν οισοφαγεκτομές, γαστρεκτομές, εκτομές στρωματικών όγκων (GIST), αποκατάσταση διαφραγματοκηλών και χειρουργική αντιμετώπιση γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, μυοτομή για αντιμετώπιση αχαλασίας οισοφάγου, αποκατάσταση κηλών κοιλιακού τοιχώματος (βουβωνοκήλες, ομφαλοκήλες, μετεγχειρητικές κήλες) και χολοκυστεκτομές. Επιπλέον, τακτικά διενεργεί διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις ανωτέρου πεπτικού (γαστροσκοπήσεις). Επιπρόσθετα, έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας (βαριατρική χειρουργική) και πραγματοποιεί λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γαστρικού δακτυλίου (laparoscopic gastric band insertion), επιμήκους γαστρεκτομής (laparoscopic gastric sleeve) και γαστρικής παράκαμψης (laparoscopic gastric bypass).